Perkara-perkara yang perlu di pertimbangkan kalau nak berjalan-jalan

–          Keselamatan tempat tu – sebaiknya pilih resort/hotel yang okey sikit supaya rasa selamat sikit kecualilah kita dah biasa dengan tempat tu. Kalau kali pertama janganlah tunjuk berani sangat. Satu lagi, melancong ke kawasan atau negara yang terjamin keselamatannya tak kiralah dri segi kadar jenayah atau dari segi keganasan.

–          Senang cari makan – disebabkan soal halal haram ni penting so tempat yang kita nak pergi tu kenalah ada pilihan untuk kita yang Muslim ni.Tak kisahlah sama ada restoran atau warung yang penting halal. Kalau pun tempat tu menarik tapi susah nak cari makanan halal aku tak nak. Susah nanti nak mengangkut maggi dan biskut.

–          Mudah komunikasi – kalau boleh biarlah masyarakat di tempat tu boleh bercakap dalam bahasa Inggeris ke, senang nak bertanya. Kalau nak sangat melancong ke tempat-tempat yang kurang penggunaan Bahasa Inggeris kenalah bawak kamus bahasa negara tu. Macam Beijing pun sekarang tumpuan pelancong, tentu ada yang boleh berbahasa Inggeris .

–          Tarikan tersendiri sama ada dari segi sejarah, budaya atau alam semula jadi. Sesetengah orang suka nak shopping je, so pegilah tempat yang sesuai macam Hanoi, Beijing ke…

LANGKAWI – keindahan, ketenangannya

 

 

KUCHING – sekadar melengkapkan lawatan ke bandaraya penting di Borneo ni. Shopping kek lapis dan ikan terubok

CHIANGMAI – nak naik gajah, melihat Thai dan kerana makanan halal senang nak cari kat sini

BEIJING – sejarahnya, contohnya Forbidden City, Great Wall dan Summer Palace, stadium sarang burung Olimpik

 

 

 

 

XI’AN – terra cotta muzium dan Muslim Quarter, cukup teruja nak pegi Muslim Quarter ni tengok gambar-gambar di internet juga saja buat semangat membuak-buak nak ke sana

 

 

 

 

ISTANBUL – tahun lalu, kota ni 1st choice aku sekarang jatuh no.6 (still not bad), kos ke sini mahal sedikit. Hotelnya yang kecil-kecil pun mahal. Sejarahnya jadi tarikan. Lepas tu, selat Bosphorus memang nak sangat naik cruise di selat tu. Kalau dah ada bajet yang lebih dari cukup barulah ke Istanbul ni kot, kos mahal.

 

 

ALHAMBRA, SPAIN – nak ke sini melihat istana Alhambra dan menikmati mentari Mediterranean. Check di internet hotelnya agak sederhana dari segi kos malah lebih murah berbanding Istanbul. Tapi aku berangan nak belajar Spanish dulu baru nak ke sini. Biar ternganga orang Spain tu.

 

 

 

JEJU ISLAND AND SEOUL – tiada sebab lain melainkan keindahan alamnya. Dah tengok dalam majalah dan internet, cantik sangat terutama musim bunga.

PARIS – siapa yang tak nak ke Paris. Don’t ask me why. Paris has impressive reputation for being the most visited city in the world. Besides, no other city could beat Paris. Eiffel Tower, Lourve ( nak tengok lukisan Mona Lisa tu, cantik sangat ke…), Sungai Seine, the city itself. Kos ke kota klasik, romantik dan unik ini cukup mahal. Hotel mahal. Makanan halal tak susah kot sebab pendatang Algeria dan Morrocco ramai di sini.

FES AND MARRAKECH – seorang ustazah terkejut bila aku beritahu aku nak ke Morrocco. No wonder! Orang Malaysia tak biasa menjelajah kota-kota eksotik ni mungkin kerana menganggap kota sebegini tak glamour dan unkown. Bagi aku, aku dah kaji dua kota ni, memang ada uniknya terutama tinggal di riad-riadnya yang cantik-cantik tu. Keutamaan aku bila ke sini nanti mesti nak tinggal di riad ni. Satu lagi, saja nak melihat masyarakat di sana.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s