Sambal terung bakar

Sambal ni agak popular bagi suku etnik  Bisaya di Sabah. Bahan dan cara penyediaan sangat simple.

Bahan-bahannya:

terung [ dibakar hingga kulitnya bertukar menjadi hitam]

bawang merah dihiris halus

cili padi [ untuk yang suka pedas]

udang kering [ rendam dalam air 15 minit untuk melembutkannya]

limau kasturi/cuka

garam dan bahan perasa secukupnya

Cara penyediaan :

Bersihkan terung yang sudah dibakar hingga bersih.

terung yang sudah dibakar dan dibersihkan kulitnya

Carikkan atau potong terung tadi. Kemudian, gaulkan dengan bawang merah, udang kering, cili padi dan perisakan dengan limau kasturi, garam dan bahan perasa. Biarkan selama  sekurang-kurangnya 30 minit sebelum dihidangkan.

Sambal yang sudah siap. Boleh dimakan dengan nasi dan lauk-pauk yang lain [ bagi masyarakat Bisaya, biasanya dimakan dengan ambuyat].

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s