Nasyid Kontemporari

Walaupun aku ni sejak remaja melayan lagu rock omputih dan sekarang terminat lagu-lagu Kpop tapi hati aku tetap tersentuh ngan lagu-lagu nasyid. Dulu mestilah Raihan jadi kegemaran hinggakan liriknya yang bermakna kekal di ingatan sampai sekrang. Tak boleh lupa satu lagu tu yang ada lirik ..

Iman tak dapat diwarisi

Dari seorang ayah yang bertakwa

Sangat mendalam maksudnya kan.

Lebih-lebih lagi sebab Nazri tu orang Sabah. Ulun tokuo kata kami orang Sabah. Sejarah hidup dia ni sebagai muslim pun menarik dihayati. Nazri juga pernah duet ngan penyanyi Arab Yaman, lagunya Araftukaa…best jugak lagunya. Ada kat youtube, banyaklah respon…bahasa apa tu. sekurang-kurangnya bukan saja berdakwah, Nazri dah memperdengarkan bahasa Melayu jugak…For me, Raihan still the best nasyeed group…pencapaian mereka sukar ditandingi, Buat show sampai ke Rusia, UK dll.

Tahun lepas aku mula mengenali Sami Yusuf, Maher Zain dan Zain Bikha. Dan ada sorang penyanyi Arab yang suara dia sangat power aku ingat Ya Mawlay kot tajuk lagunya, yang duet ngan Nazri tu la.

Sebab aku mula ngan Sami Yusuf so dia still no. 1 di hati aku. ( fangirl mode….hehhehe). Kalau dengar lagu Asma Allah tu siap mengalir air mata mengenangkan kebesaran Allah. Lagu Mother pun best. Hinggakan versi Turkish pun aku boleh layan…lagu penghargaan untuk seorang ibu. Yang terbaru aku suka lagu Healing. Tengok dalam youtube video Healing best. Sami Yusuf dah dapat penghargaan pun atas sumbangan sebagai King of Islamic Pop itu. Bila ditanya apa perasaannya tentang ada orang yang masuk Islam selepas mendengar lagu Al-Muallim, Sami Yusuf tak mahu komen, takut timbul perasaan riak katanya. Merendah diri kan…sudahlah berbakat, rupa handsome sejuk mata memandang, suara sedap, kaya…bla-bla…..

Sami Yusuf….

Best friend pulak asyik nak compare Sami Yusuf ngan Maher Zain. Dia peminat tegar Maher Zain. Its okay. Masing-masing ada minat sendiri. But don’t kutuk-kutuk Sami Yusuf la kan. Hehhehe.  Aku pun berkenan dengan lagu-lagu MZ ni. Lagu Thank You Allah, Open Your Eyes paling aku suka. Maher Zain ni pun spesis cam Sami Yusuf jugak. Pakej lengkap. Hehheheh… rasanya x factor yang satu ni jadi pelaris jugak kot. Sambil-sambil mendengar lirik bermakna tu, mesti fan girl dia terbayang-bayang senyuman manis dia kan…hahahha

Sejak ada TV Al Hijrah ni, aku mula kenal Irfan Makki pula. Lagu Irfan, Waiting For The Call tu disiarkan setiap kali ada laporan haji. Emak belum dapat giliran ke sana. So, bagi merawat hati, dia suka tengok laporan haji tu. Aku suka juga melayan. Dari situ dengar lagu tu. Berkenan sangat. Menghayati liriknya, hati rasa teringin sangat nak ke Tanah Suci.

Lagu I Believe feat Maher Zain tu pun best sangat.So, officially I am his fan. Yang ni kira pure la. Tanpa faktor kehenseman…hehhehe betul-betul sebab lagunya yang menyentuh hati. Suara dia best, macam Michael Jackson…

Lirik lagu Waiting For The Call

Miles away, oceans apart
never in my sight always in my heart
the love is always there it will never die
only growing stronger a tears rose down my eye

I am thiking all the time
when the day will come
standing there before you
accept this Hajj of mine

standing in ihram, making my tawaf
drinking blessings from your well
the challenges that I have suffered
and might were rekindles my imaan

O Allah! I am waiting for the call
praying for the day when I can be near the Kabah wall
O Allah! I am waiting for the call
praying for the day when I can be near the Kabah wall

I feel alive and I feel strong
I can feel Islam running through my Veins
to see my muslim brothers, their purpose all the same
greeting one another, exalting one True Name
I truly hope one day that everyone’s a Muslim.
that they remember you in everything they say

standing in ihram making my tawaf, making my tawaf
drinking blessings from your well
the challenges that I have suffered
and might were rekindles my imaan

O Allah! I am waiting for the call
praying for the day when I can be near the Kabah wall
O Allah! I am waiting for the call
praying for the day when I can be near the Kabah wall

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s