Di bumi Mahsuri

Hari kedua ….

Misi diteruskan hari ini. Malam tadi kami dah sepakat tempat yang nak dituju ialah kilang gamat, Cable Car dan kota Mahsuri. Sebelah petang, Dataran Lang dan kedai Haji Ismail Group….

Dalam perjalanan ke Cable Car kami singgah kilang gamat Nusantara. Banyak juga aku menyopping di kilang ni…entah apa-apa yang aku beli. Buat berat mengangkut jak… segala krim rambut pun aku beli. Bila nak pakai pun tak tahu lagi…

Gamat yang dikeringkan…

Di Cable Car tu aku beli fridge magnet jak. Key chain aku tak berselera nak membeli sebab mana tau lain kali aku nak datang lagi ke sini. Cuaca tak berapa mengizinkan, berkabus. Masa tu, sempat turun hujan dalam 10 minit. Malaslah jadinya nak naik cable car tu. May be next time.

Singgah di stesen ni untuk ke Geopark…nice view!!!

Dari sini, kami ke Kota Mahsuri pula. Kata mama, tempat tu dah kurang keasliannya. Tak sama macam masa dia pergi tahun 90an dulu. Tak banyak snap gambar di sini. Aku tak naik pun ke rumah Mahsuri tu…entahla aku dah malas menghayati replika rumah2 ni…teringat pengalaman di Kampung Budaya Sarawak. Cuma aku suka air perigi Mahsuri tu, sejukk ja. Best cuci muka. Anak-anak buah excited ja menghayun timba tu. Yelah, budak2 ni mana sempat merasa zaman mandi air telaga. Mujurlah aku sempat merasai zaman mandi air telaga….dan mengangkut air telaga hingga ke rumah.

Telaga di laman rumah Mahsuri…

Petang, kami ke Dataran Lang. Posing sana posing sini ambik gambar. Lepas tu round-round lagi sekitar pekan Kuah, termasuklah shopping cokelat di Kedai Haji Ismail Group. Aku beli tshirt RM9.90 ja di sini. Hahaha…dasar kedekut. Zaman makan cokelat aku dah berlalu, dah kurang keterujaan makan cokelat. Anak buah yang tengah remaja seronoklah memilih-milih cokelat mahal.

Kekononnya perfume murah kat Langkawi ni, alang-alang sampai aku pun belilah sebotol perfume. Incanto Bloom by Salvatore Ferragamo. Ini perfume Ferragamo yg kedua aku. Saja nak tambah koleksi. Review Incanto Bloom akan menyusul. Aku juga beli beg galas untuk trip-trip lain.

Malam. Cuma kakak dan abang ipar keluar beli makanan. Tapau ja. Kami semua relax kat hotel. Berehat sebagai persediaan esok kena naik feri, naik bas lagi.

Selamat tinggal Langkawi, aku berminat nak datang lagi ke Langkawi. Aku suka ketenangan dan sense of innocence pulau ini. Aku memang suka tempat di mana aku rasa orang-orangnya tak sombong dan hidup secara aman ja. Kiranya jiwa aku ni memang sukakan suasana desa sikit. Lagipun, Langkawi masih bersih dan terpelihara, sesuai untuk menenangkan fikiran. Bila masanya aku tak pasti…mungkin bersama yang tersayang…insyaallah…

Advertisements

Butterworth ke Langkawi

Trip ke Langkawi ( 31 MEI- 2 JUN 2012/ 3 HARI 2 MLM)

Perjalanan :

Flight kami KK-Penang sampai tengahari..dari airport terus ke Butterworth. My sis dah booked 2 bilik  di Hotel Palm Inn, Butterworth. We spent one night here…

My review about Palm Inn – Bilik aku ngan my mum and my niece luass yang amat…bathroom besar gak..ada tingkap tapi takleh bukak…hahahha but very large and the bed also very comfortable…bilik my sis which is twin room also not bad…kecik sikit …staff not bad, helpful but a bit cold…hehehhe…bus stop right in front of the hotel…

2012-05-30 12.37.19my mum outside Palm Inn Hotel

Esoknya, kami naik bas dari Terminal Bas Butterworth terus ke Kuala Perlis. Sampai di jeti, kami beli tiket RM18 seorang  ke jeti Kuah. Musim cuti sekolah, feri cepat penuh.  Menunggu 2 jam setengah barulah dapat naik feri. Dari jeti Kuala Perlis ke jeti Kuah lebih kurang 1 jam 15 minit. Sampai di jeti Kuah, dah agak gelap, hampir Maghrib. Agak lama kami di jeti, berurusan untuk sewa kereta.

Dah dapat kereta sewa, kami terus ke hotel Bahagia…bahagiala sangat duduk hotel ni…heheh act kami dapat bilik kat bangunan depan main hotel tu dan kena naik tangga…kesian my mum kena turun naik tangga tu. Hotel ni terletak di  Bandar baru , bukan kat tengah pekan Kuah. Selepas check in, kami keluar jalan-jalan cari makan. Berdasarkan cadangan orang kat jeti, kami ke Pantai Cenang. Lagipun prinsip kami, alang-alang dah menyewa kereta gunakan sebaik mungkin.

Best area Cenang ni. Happening jak…pelancong pun ramai. Macam kat Semporna ja, banyak Westerners. Cuma pelancong Korea @ Jepun macam tak ramai. Kalau kat KK, pelancong Korea ramai. Boleh shopping sama2 local lagi…mungkin sebab Seoul-KK ada direct flight.

Kami makan di Restoran Bob’s, nampak banyak orang, mungkin sedapla tu. Bagi aku makanan kat Bob’s ni okay ja…sedapla jugak..sesedap harganya. Kakak aku 50-50 ja, mahal katanya. Tak setanding makan seafood masa di Semporna. Kalau bagi aku, makan seafood kat Kinarut pun masih lagi best. Yelah, kami order  butter prawn, kecil ja udangnya…apapun, makan je la…

Mulanya mo ronda gerai-gerai sekitar Cenang tu, tapi memandangkan putera kecil my sis sudah mengeluarkan taringnya, terpaksalah kami balik ke hotel. Sampai di hotel pukul 11 malam. Sempat lagi cuci pakaian mana yg patut. Lepas tu, semua tertidur. Penat berjalan jauh.

Misi kami esoknya, ke Kota Mahsuri dan Cable Car. Memandu di Langkawi ni taklah susah sangat even for first timer. Ada banyak sign board. Lagipun kat jeti kita boleh minta map. Semuanya mudah.

Lagi…review perfume

Agak lama aku tak mereview perfume2 yg kupakai…just for sharing…

Hari ni kurang sibuk + kurang tensen aku rasa nak mereview 3 perfume…

1. GLAM SWEET SIXTEEN by Jeanne Arthes- harga dalam RM40 kot…dah lupe…beli kat airport (tempat paling best bg aku utk beli perfume). Botol cantik, ada sedikit warna gold kat cap. Bau seperti namanya sweet, manis. Rasanya perfume sesuai untuk remaja 16 tahun tapi kerna aku dah suka bau + botolnya itu, aku beli je la. Plus, member kate wah…wanginya (selepas aku menyembur perfume ni kat badan). Ketahanan dalam 4-5 jam sahaja. Aku beli 50ml punya…dapatlah pakai dalam 3 bulan berselang seli dengan perfume lain.

2. Forever and Ever by Dior – aku sangat puas hati dengan perfume ni. Walaupun dari segi lasting, tak sehebat Chloe, tapi bau yang soft, fresh memang aku suka. Kejap je aku menghabihkan perfume ni…dah suka, so aku asyik sembur perfume ni je….diumpamakan bau dia macam bau taman bunga di awal musim bunga. bunga yang segar baru berputik….chewah macamla aku pernah merasai awal musim bunga.

3. Incanto Bloom by Salvatore Ferragamo – sebelum ni aku dah pernah pakaiIncanto Heaven,so ini sekadar menambah koleksi Incanto aku. Bagi aku, Bloom lebih sweet daripada Heaven dan Charms…cuma tidaklah semanis bau Nina Ricci botol apple tu…yang tu baunya macam menyesakkan nafas (bagi aku ler, padahal perfume tu bestseller tu)…Bloom ni umpama gadis pakai gaun putih kembang bereben kat pinggang…design botol ni memang kena dengan baunya. Cute and elegant.

BB Cream Simplysiti : Clear Solution

Hampir sebulan dah aku pakai BB krim ni. BB krim ni khas untuk kulit yang berminyak + bermasalah. So, agak sesuai untuk aku yang dah naik bosan dengan BB cream The Faceshop tu.

Imej

Inilah review ringkas aku:

Harga – bolehlah tahan bagi student. Bagi aku dah keja ni, tahan lagi RM39.90 je.

Mana nak beli- barangan Siti ni memang kat Watson ada, Guardian terpilih pun ada.

Kesan matte – utk aku, …..updated – at least 4 hours la…rasanya kurg drp tu…

Coverage – x menutup cela sangat melainkan tepekla tebal sikit.

Pilihan warna – ada light beige, natural beige

Kesan lain – setakat ni tak menimbulkan jerawat atau kesan negatif lain.

Beli lagi? macam tak .

Imej

ni penerangan bb cream ni kat bhgn belakang…(klik gambar kalau nak baca lebih jelas)

 

updated 6/1/2013 -rasanya review aku sebelum ni agak berlebihan…actually, my niece 19yrs, pakai BB ni for just 3 months now dia dah stop, jerawat naik …pemakanan dia ok je, takde makan yg berminyak sgt…tak tau la…aku sendiri pun tak pakai dah BB simplysiti ni bukan sebab kesan negatif, cuma dinasihati oleh beautician agar berhenti pakai BB krim ni…sumbat pori dan jadikan muka berminyak…bukan simplysiti je tp apa2 brand BB krim…so depend kepada masing-masing nak berBB atau tak…