sakura oh sakura

since minat aku dah bercambah kat Jepun, pengugelan aku semuanya berkisar tentang Jepun je, kalau lappy aku ni boleh bersuara mesti ayat dia “hello miss….takde ke tempat lain ko nak gogel?? asyik Jepang manjang hehehhe…dalam masa beberapa hari je aku dah menyusun senarai tempat2 menarik sekitar Tokyo- Kyoto-Osaka…dah hafal tau nama2 tempat tu…tahniah untuk diriku…

Antara tempat menarik sekitar Tokyo yang pada aku wajib masuk list ialah…

1.  Hakone – tempat yg sesuai utk menikmati view Mount Fuji meskipun hanya dari kejauhan..ia taklah terletak betul2 di Tokyo, mcm di luar Tokyo sket tp still masa kat Tokyo tempat ni adalah wajib dikunjungi…

2. Shibuya – tempat zebra crossing paling sibuk di dunia( ops..ye ke…?) aku ni tak suka crowded ni tapi dah nama kat Tokyo wajib nak tengok tempat ni…dan sama2 berlari with japanese mengcross jalan…

3. Disney Sea -“hello…tak serik lagi ke gi Disney-disney ni”….hehehe aku rasa Disney Sea ni mesti lagikk menarik drpd Disneyland HK yang buoohsan…hehehe theme ocean-ocean ni mesti ada kelainan kan…

tokyo_disneysea

4. Tsukji Fish Market -dulu aku ni suka subjek Geografi dan seingat aku Jepun ni pengeksport hasil laut termashyur di dunia, especially perikanan laut dalam Jepun adalah the best…so aku teringin nak tengok fish market diorang…nak jenguk jerung ke paus ke….hehehhe melalut lak…nak tengok tuna saiz besaq2 je…aku kan hari2 makan sandwich tuna…

p/s pelik sedikit kan tempat yg aku nak lawat ni…well, aku nak gak jadi traveller ala-ala National Geographic…

fishmarketjapan

5. Imperial Palace ( The East Garden) – aku takkan masuk area palace tu betul2 sebab nak masuk ada fee, tapi info kat tripadvisor kata masuk East Garden tu free….bolehla…

aku selalu baca 3 days in….with budget dalam tripadvisor tu, dalam artikel camni selalu ada idea nak discover sesuatu tempat secara NO FEE

sekarang kat Kyoto pulak…satu tempat yang sangat indah di dalam gambar ( hopefully in reality too…aku yakin memang cantik walaupon x sampai lg)….

1. Arashiyama – kat area ni ada dua attraction aku nak tengok ….Togetsukyo Bridge iaitu jambatan drpd buluh…Tenryuji Temple iaitu kawasan bamboo groves yg femes tu…arashiyama

 

2. Kinkakuji – tempat ni  ada temple emas

3. Senbon Tori /Tori Gates – gates disusun rapat macam lorong…tori gates

 

4. Gion – pekan geisha, hopefully dapat jumpa geisha yg sweet…nak amek gamba…

5. Kokedera temple – aku bukan nak tengok temple nak tengok  moss garden  je…garden mossin kokedera

 

kat Osaka plak…aku rasa Osaka ni susah aku nak fikir nak ke mana…last2 aku rasa nak gi area Minami je…insyaallah sampai Osaka nanti redah je…

sumber -website http://www.japan-guide.com , tripadvisor , supermeng malaya.blogspot, cari malay forum…

 

 

Advertisements

Shopping-shopping di HK

Intro – masa plan trip ke HK otak aku cuma nak pi Disneyland, The Peak …itu je ulang2 dalam hati…tapi tak sangka HK ni tempat yg best utk menyopping….honestly, aku lagi suka HK drpd Ho Chi Minh ….kat Ho Chi Minh dapat beli kain cotton je…so makcik2 kan aku…hehhehhe

Aku memang hantu perfume…its okay apa…hantu yg wangi…hehhhe…so may be thats why aku nak repeat trip to HK lagi….dah ramai member yg nak ngikut belakang bontot aku…hehhe…please queue wokeyy…

P1000601my glow, lovers, premier jour- semua ni beli kat kedai Goodyear Perfume

3 perfume saiz besar ni ( 100-50ml) cuma HKD726/ Rm302.50…perfume lovers cam aku sangatla hepi…my frens terhairan2…

P1000603 hasil tangkapan di Sasa, Bonjour dan Goodyear….

kat HK ni jenama mcm Sisley, La Mer, Clarins they all main letak kat rak-rak biasa je…cer tengok kat Sasa, Bonjour…mcm tula situasinya …sungguh kutakpercaya…hehhehe…sebenarnya aku sangatla terkilan tak sempat sambar Facial Treatment Essence SKII botol2 kecik kat Sasa, kusangat perlukan benda ni kalau travel ke tempat2 sejukkk lagi…harus ku merepeattt HK lagi ….

Brand Korea mcm The Face Shop, Skin food pun diletak atas rak biasa2 je…takde la macam kat Malaysia..

Selain beauty stuff + fragrances ni, aku beli juga beg, wristlet dan purse yg tak branded…tp kualiti memuaskan so tak kesahla kan…janji “ai beli kat HK”….ko adoo????????? Beli-belah wristlet kat Stanley Market…hand bag biru beli kat butik Maple HKD199, pagi last day baru terasa nak beli…butik ni kat Granville Road…

P1000604

P1000607

Key chain beli kat The Peak Market 9 for HKD100…FM beli kat situ jugak 7 for HKD100…kat ladies market ada juga jual key chain fridge magnet ni, sama je cuma yg kat The Peak tu lagi berkilat…
tak sempat nak snap gambar keychain FM segala tu….dah diserah-serahkan kat my SIL and my sis…

So, kepada sesiapa yang suka beli-belah …happy shopping in HK…

Sebulan lagi…. to HK

Hari ini 30 Okt 2012…so maknanya lebih kurang sebulan lagi trip ai ke HK ngan 3 lg member..

29 Nov flight insyaallah tanpa delay pukul 4.30pm.

Cuaca : Masa tu pertukaran dari autumn ke winter…mengikut pembacaan ai sebelum ni bulan Nov suhu dalam belas2 darjah celcius..so lately ai selalu set aircond ke 18 darjah celcius..kengkonon nak membiasakan diri
Hotel : instead of hotel, i choose hostel. Nama hostel yg i pilih Panda’s Hostel dan Yiufai Guesthouse… faktor2 pemilihan

1.Ikut dlm gmbr website hostel ni, bus stop  utk bas dr airport ngam2 je depan bangunan Comfort BUilding iaitu bangunan terletaknya hostel ni. Yiufai Guesthouse plak dlm bangunan Golden Crown Court House. 2. Dekat stesen MTR Tsim tsa Tsui exit B..dr gambar website exit B tu dlm 50 meter je ngan bangunan hostel. 3. Terletak di area Tsim Tsa Tsui yg byk option makanan halal. Masjid Kowloon pun dekat. 4. Harga…drp abiskan duit utk sewa bilik hotel yg kadarnya amatlah tinggi kat HK tu baik save budget…boleh nyopping lebih2…5. Hostel ni baru …. x suka bau semcm or perabot lama so…harapnya hotel ni masih mcm baby…6. Tidak terletak di the famous ChungKIng Mansion or Mirador Mansion… dah baca byk komen negatif tentang 2 mansion ni…cuakla jugak cos kitaorang ni semuanya ladies…klu la ada seorang hero kami…

sebenarnya x jadi hal sangat…tengok kat agoda.com hostel kat mansion2 ni nampak bersih gak. Setelah mengemail hostel dan guesthouse ni, ai ambik bilik double utk 2org Panda’s Hostel agak mahal 1 bilik kira2 RM325 pernight (Kongsi 2 org jadi rm162.5 seorg), di Yiufai kami kena HKD450 pernight atau lebiH kurang RM188. Total kos penginapan utk seorang baru dlm rm445.00 SAHAJA.

Harus diingat, RM445 bagi 4mlm utk standard HK memang dah murah. Kami memang sepakat tak nak bermewah-mewah…as long as we can sleep, bath dan pray thats okay…

Kat sini i boleh share hotel2 bajet yg tak jauh drp MTR (Hasil gogglelan selama berbulan2), so kalau ada yg x minat or x sanggup tinggal kat guesthouse boleh consider this list
1. Hotel Goodrich – terletak di area Jordan, x jauh dr Temple Market dan MTR Jordan
2. Casa Hotel – terletak di area Yau Mei Tai…dlm gmbr nampak selesa, tp ada blogger kata bilik sgtla kecik
3. Evergreen Hotel – di Mongkok
4. Mingle In The Star – di Wan Chai, tak bestnya hotel ni takde lift
5. Wifi Boutique Hotel – di Wan Chai
6. Pop Hotel – di Mongkok (tp ai terbaca review area ni redlight…)
7. Carita Bianchi Lodge – di Yau Mei Tai

Attractions:

1. The Peak – ai memg nak sangat gi sini…byk blog komen tempat ni la WAJIB dikunjungi kalau gi HK…semestinya nak singgah Madame Tussaud gak…target nak naik feri dari Tsim Tsa Tsui ke Central …pastu naik tram ke The Peak…

2. Disneyland

– ai bukan muda remaja lg tp impian masa kecik memang nak ke sini so…even dah tua bangka ni tak kira nak gak gi Disneyland. Semestinya nak naik MTR ke sini…

3. Stanley Market

– dr pengogglelan ( istilah baru)…view ke Stanley ni cantik sbb area ni kwsn nelayan…plus beli-belah kat sini tak payah bargain bagai nak rak…so this is my choice rather than Ladies Market…sbb ai x berapa nak pakar bab2 membargain ni…sgtla x sukenya…x mo dah pengalaman kat HCMC.

4. Citygate Outlet

– maybe singgah masa last day…hopefully sempat…

byk lg dlm list ni tp….yg penting cuma empat di atas

Senarai restoran halal pun dah carik..boleh check kat http://www.discoverHongKong.com kena teroka la skit web ni…pasti jumpa..

bon voyage…