Di bumi Mahsuri

Hari kedua ….

Misi diteruskan hari ini. Malam tadi kami dah sepakat tempat yang nak dituju ialah kilang gamat, Cable Car dan kota Mahsuri. Sebelah petang, Dataran Lang dan kedai Haji Ismail Group….

Dalam perjalanan ke Cable Car kami singgah kilang gamat Nusantara. Banyak juga aku menyopping di kilang ni…entah apa-apa yang aku beli. Buat berat mengangkut jak… segala krim rambut pun aku beli. Bila nak pakai pun tak tahu lagi…

Gamat yang dikeringkan…

Di Cable Car tu aku beli fridge magnet jak. Key chain aku tak berselera nak membeli sebab mana tau lain kali aku nak datang lagi ke sini. Cuaca tak berapa mengizinkan, berkabus. Masa tu, sempat turun hujan dalam 10 minit. Malaslah jadinya nak naik cable car tu. May be next time.

Singgah di stesen ni untuk ke Geopark…nice view!!!

Dari sini, kami ke Kota Mahsuri pula. Kata mama, tempat tu dah kurang keasliannya. Tak sama macam masa dia pergi tahun 90an dulu. Tak banyak snap gambar di sini. Aku tak naik pun ke rumah Mahsuri tu…entahla aku dah malas menghayati replika rumah2 ni…teringat pengalaman di Kampung Budaya Sarawak. Cuma aku suka air perigi Mahsuri tu, sejukk ja. Best cuci muka. Anak-anak buah excited ja menghayun timba tu. Yelah, budak2 ni mana sempat merasa zaman mandi air telaga. Mujurlah aku sempat merasai zaman mandi air telaga….dan mengangkut air telaga hingga ke rumah.

Telaga di laman rumah Mahsuri…

Petang, kami ke Dataran Lang. Posing sana posing sini ambik gambar. Lepas tu round-round lagi sekitar pekan Kuah, termasuklah shopping cokelat di Kedai Haji Ismail Group. Aku beli tshirt RM9.90 ja di sini. Hahaha…dasar kedekut. Zaman makan cokelat aku dah berlalu, dah kurang keterujaan makan cokelat. Anak buah yang tengah remaja seronoklah memilih-milih cokelat mahal.

Kekononnya perfume murah kat Langkawi ni, alang-alang sampai aku pun belilah sebotol perfume. Incanto Bloom by Salvatore Ferragamo. Ini perfume Ferragamo yg kedua aku. Saja nak tambah koleksi. Review Incanto Bloom akan menyusul. Aku juga beli beg galas untuk trip-trip lain.

Malam. Cuma kakak dan abang ipar keluar beli makanan. Tapau ja. Kami semua relax kat hotel. Berehat sebagai persediaan esok kena naik feri, naik bas lagi.

Selamat tinggal Langkawi, aku berminat nak datang lagi ke Langkawi. Aku suka ketenangan dan sense of innocence pulau ini. Aku memang suka tempat di mana aku rasa orang-orangnya tak sombong dan hidup secara aman ja. Kiranya jiwa aku ni memang sukakan suasana desa sikit. Lagipun, Langkawi masih bersih dan terpelihara, sesuai untuk menenangkan fikiran. Bila masanya aku tak pasti…mungkin bersama yang tersayang…insyaallah…

Advertisements

Butterworth ke Langkawi

Trip ke Langkawi ( 31 MEI- 2 JUN 2012/ 3 HARI 2 MLM)

Perjalanan :

Flight kami KK-Penang sampai tengahari..dari airport terus ke Butterworth. My sis dah booked 2 bilik  di Hotel Palm Inn, Butterworth. We spent one night here…

My review about Palm Inn – Bilik aku ngan my mum and my niece luass yang amat…bathroom besar gak..ada tingkap tapi takleh bukak…hahahha but very large and the bed also very comfortable…bilik my sis which is twin room also not bad…kecik sikit …staff not bad, helpful but a bit cold…hehehhe…bus stop right in front of the hotel…

2012-05-30 12.37.19my mum outside Palm Inn Hotel

Esoknya, kami naik bas dari Terminal Bas Butterworth terus ke Kuala Perlis. Sampai di jeti, kami beli tiket RM18 seorang  ke jeti Kuah. Musim cuti sekolah, feri cepat penuh.  Menunggu 2 jam setengah barulah dapat naik feri. Dari jeti Kuala Perlis ke jeti Kuah lebih kurang 1 jam 15 minit. Sampai di jeti Kuah, dah agak gelap, hampir Maghrib. Agak lama kami di jeti, berurusan untuk sewa kereta.

Dah dapat kereta sewa, kami terus ke hotel Bahagia…bahagiala sangat duduk hotel ni…heheh act kami dapat bilik kat bangunan depan main hotel tu dan kena naik tangga…kesian my mum kena turun naik tangga tu. Hotel ni terletak di  Bandar baru , bukan kat tengah pekan Kuah. Selepas check in, kami keluar jalan-jalan cari makan. Berdasarkan cadangan orang kat jeti, kami ke Pantai Cenang. Lagipun prinsip kami, alang-alang dah menyewa kereta gunakan sebaik mungkin.

Best area Cenang ni. Happening jak…pelancong pun ramai. Macam kat Semporna ja, banyak Westerners. Cuma pelancong Korea @ Jepun macam tak ramai. Kalau kat KK, pelancong Korea ramai. Boleh shopping sama2 local lagi…mungkin sebab Seoul-KK ada direct flight.

Kami makan di Restoran Bob’s, nampak banyak orang, mungkin sedapla tu. Bagi aku makanan kat Bob’s ni okay ja…sedapla jugak..sesedap harganya. Kakak aku 50-50 ja, mahal katanya. Tak setanding makan seafood masa di Semporna. Kalau bagi aku, makan seafood kat Kinarut pun masih lagi best. Yelah, kami order  butter prawn, kecil ja udangnya…apapun, makan je la…

Mulanya mo ronda gerai-gerai sekitar Cenang tu, tapi memandangkan putera kecil my sis sudah mengeluarkan taringnya, terpaksalah kami balik ke hotel. Sampai di hotel pukul 11 malam. Sempat lagi cuci pakaian mana yg patut. Lepas tu, semua tertidur. Penat berjalan jauh.

Misi kami esoknya, ke Kota Mahsuri dan Cable Car. Memandu di Langkawi ni taklah susah sangat even for first timer. Ada banyak sign board. Lagipun kat jeti kita boleh minta map. Semuanya mudah.

Rumah Terbalik, Kg Telibong, Tamparuli

Asalnya aku drive ikut dari KK ikut Jalan Sulaman…entah napa aku mcm nda konfiden ja lalu jalan tu…lepas Restoran Gayang tu aku pi pusing balik KK. Nda ka bengongnya aku tu…

Dari KK, aku decided ikut jalan lama la…yang jalan ni aku ngam dan biasa…hehhe. Dari bulatan Tuaran/Ranau tu nda jauh sudah Rumah Terbalik ni, dalam 10 minit ja, so dari KK dalam 20 minitla juga..Dari bulatan tu, nda bulih laju-laju, bawak slow sebab mo tengok-tengok signboard Rumah Terbalik tu takut kelimpasan…sign boardnya The Upside and Down House…dari luar lagi udah nampak banyak kereta yang parking..

Aku parking ngam2 depan kereta kancil yang terbalik tu…hehhehe Kancil bertemu Kancil…

Bayaran masuk RM10 utk orang dewasa, kanak2 RM5. Aku rasa pegi hari Ahad memang nda sesuwai…banyak orang..

Rumah Terbalik bahagian depan

pandangan dari sisi…sori ada paha amoi…hehhe sila jgn fokus yg tu…

bahagian belakang…ada ampaian baju, basikal….

my niece tgh sebok ambek gambar

Mug dan fridge magnet yg kami beli…key chain dah habis…mentang-mentangla Datuk Masidi baru rasmi hari Jumaat tu…cepat ja abis…