kDrama…best sangat ke?

Aku dah jadi fan drama2 Korea hampir 2 tahun…my sis in law pun sama, tapi dia bertapak lagi awal…start 2009 kot…anak sedara pompuan aku start since 2010 …dan dialah yg jadi penyokong aku…supaya remote tak bertukar tangan. Biasalah kalau family berkumpul…yg kecik nak tengok Ceria manjang, yang lelaki channel sport, yg mak-mak layan drama2…yg single mingle ni layan Kdrama. Nasib baik mak boleh terima drama-drama Korea ni. Drama Korea kan biasanya ada jugak kisah-kisah family…yang tu dia layan..

Biar aku review beberapa drama yg lekat di hati aku setakat 2 tahun ni…

1. JEWEL IN THE PALACE @ DAE JANG GEUM
– drama Korea pertama aku tonton pada tahun 2003 dan bagi aku still the best…sekarang ni aku still layan drama ni secara online, tengok kat http://www.maadu.com. Drama ni tentang kehidupan Jang Geum (wanita pertama diangkat sbg tabib peribadi raja…pada zaman di mana wanita masih dianggap second citizen) dari dia kecik, hingga dia last sekali dia kahwin dan ada sorang anak. Drama ni based on real history tapi ada sedikit sebanyak ubahsuaila opkos untuk menarik penonton, cthnya macam kisah cinta tiga segi antara dia, boypren dia dlm ceta ni dan maharaja…
– utk drama ni aku paling suka episod2 5-20 camtu sebab banyak adegan masak-masak. Bila tengok drama ni, rasa macam makanan Korea ni sedap-sedap…teknik memasak pun pada zaman tu dah macam2…kiranya nak jadi chef diraja time tu memang kena ada skill yg mantap gak.
– aku suka juga pakaian dalam drama ni…berdasarkan zaman Josoen…
– drama ni langsung takde kissing scene (sila jgn kecewa…eheheh), skrip asal ada, tapi Lee Young-ae selaku heroin taknak sebab tak perlu sangat scene camtu katanya…thats why i respect her…ada pendirian, dah tu pengarah respek plak tu pendirian dia…
– ada episod2 yg sinematografinya cun sangat….rasanya lokasinya kat pulau Jeju kot…even waktu tu orang gi melancong kat KOrea tak selebat sekarang, aku dah pasang angan-angan nak ke sana…especially masa bila ada episod2 berlatarkan musim luruh…insyaallah bulan 12 ni impian ni akan terlaksana…
jewelpalace

2. SWEET SPY
– cerita ni tak sebest mana pun..tarikan utama ialah hero + heroin yang ada chemistry gitu…Nam Sang-mi dan Dennis Ho yg super duper gojes…ending pun tak seberapa memuaskan hati…tapi aku suka tengok couple ni…sampaikan nak diorang kapel kat luar drama jugak…bole ke…???
sweet

3. COUPLE OR TROUBLE
– yang ni cerita tentang pompuan yg hilang ingatan…masa hilang ingatan dia dijaga oleh seorang lelaki yg ada 2 orang anak saudara…perempuan ni sebelum hilang ingatan memang teruk, control laki, arrogant dan cerewet gila. Bila dah hilang ingatan, dia jadi lurus, dan bodoh-bodoh…best part aku rasa bahagian last2 drama…si wanita kaya ni dah berubah dari wanita sombong, ego kepada perempuan yg bertimbang rasa dan baik…
couple_or_trouble

4. KING OF DRAMAS
– yg ni terbaru…baru je tahun 2012. Heroin drama dah dapat award pelakon wanita terbaik pun. Kisah persaingan penerbit-penerbit drama di South Korea…and opkos kisah cinta penulis dan penerbit tu yg buat ai lekat, si penulis kiut seorang yang lurus, telus dan jujur dalam usahanya nak mengejar kerjayanya sebagai penulis ditemukan ngan si penerbit yang tak berapa nak hensem tapi okla yg penting berkarisma. Penerbit ni sorang yang ada kisah sedih dalam hidup dia thats why dia ego, keras hati tapi sebenarnya hatinya tu rapuhhh…hehehehe heroin yg kiut tu dah jadi artis no.3 feveret aku lepas Lee Young-ae dan Song Hye Ko
avatar2

Kisah cinta Sweet Spy ….episod feveret

EPISOD 5

Adegan jeles yang pertama, … semacam je Dennis bila nampak Soon Ae kat atas motor ngan Kang Jun. Pastu dengan tak malu dan selamba  dia pi dukung Soon Ae turun dari motor tu macam nak declare “ you’re mine not his!!!”. Wow aku dah kagum dengan kegentleman dia kat sini!.. Bila Kang Jun cakap yang dinner malam tu bagus, tambah-tambah berubah muka si Dennis. Blah je si Kang Jun, terus dia tanya boyfriend? . Soon Ae pun konfiden je jawab “oh, no”… lepas dia jelaskan Kang Jun tu junior husband dia, muka Dennis dah ceria semula. Hehehhe  dasat jeles mamat ni.

Dennis/Yoo II dukung Soon Ae dari motor Kang Jun – Aku tak bolehla  tengok ko ngan jantan lain…!!!

Aku suka awkward moment dorang pastu. Bila Soon Ae tanya mengapa Dennis datang kat situ, gelabah Dennis kata nak tau lengan Soon Ae dah okay ke? Pastu, tetiba nak balik pulak ( tak ke pelik, saja-saja nak tahu lengan dia okay ke tak tapi tiba-tiba nak cepat balik lak….sah ada maksud lain..) part yg Dennis tulis no hp dia kat tapak tangan Soon Ae tu aku 50-50 je pasal aku teringat dlm episode 1 Dennis flirt ngan stewardess dalam flight pun dia gi tulis no hp kat tangan pompuan tu gak…apsal dia mesti guna taktik yang sama kat Soon Ae…benci..!!!! Nasib baik cara dia renung muka Soon Ae tu penuh perasaan…hehehhe sukala jugak aku.

If you find the pen, call me – Alasan Yoo II supaya Soon Ae call dia. Ceit!!! Tengok cara dia renung Soon Ae pun dah tau…

Kononnya kalau Soon Ae dah jumpa pen tu, call dia. Hissy bencinya lelaki ego ni…heheheh cakap je la yang ko nak dia call ko tak kira apapun sebabnya. Citt menci!!!!Bestnya lepas balik tu, kat dalam lif pun dia senyum-senyum… suka la tu dapat jumpa Koala dia..

Akhirnya Soon Ae jumpa balik pen tu. Kat dalam poket jaket dia rupanya. Dia perasan pun sebab dia guna pen tu masa sign borang2 dalam kotak. So, kelam kabut dia call Dennis. Wah, bila dia nampak je nombor Koala  yang muncul kat hp dia, senyumlah Dennis. Malangnya, lepas tu Soon Ae kena kidnap oleh geng Black Dragon.

Aku dah mula nak respect kat Dennis tetiba menyampah sangat bila dia suruh Soon Ae keluar dari kereta dia lepas berjaya selamatkan Soon Ae dan dapat pen tu dari Soon Ae. Nampak sangat dia nak pen tu je…isk…isk hati aku berdetik..dia memang nak gunakan Soon Ae je…sedih…

Dia tinggal je Soon Ae kat tepi jalan. Apara punya jantan!!!

Sebenarnya dia nampak rasa bersalah juga. Dia berperang dengan perasaan dia kot. Sebab masa dia leaving Soon Ae tu, dia tengok je Soon Ae dari cermin sisi dia. Sedihnya muka Soon Ae time tu.

Tengoklah sedihnya Soon Ae…macam berat je lepaskan Dennis pergi. Dalam hati aku pun fikir, pen dah jumpa. Mesti dorang tak jumpa dah pas ni.

Sebenarnya, Dennis pun nampak berat je nak pergi….tengoklah rupa dia tu…isk…isk…

Balik tu, Dennis melayan perasaan sorang-sorang kat rumah. TV besar kat depan dia, tapi fikiran dia melayang ingat Soon Ae terutama masa Soon Ae pakai dress purple, tu yang buat dia senyum-senyum ni….okay pengumuman rasmi, hero dah sah jatuh cinta kat heroin!!!!!!!

Kisah cinta Sweet Spy….episod 4 feveret

EPISOD 4

Obses aku ngan kisah cinta dorang ni semarak dalam episode ni la. Aku malas nak sebut pasal kisah-kisah dalam party tu lagi. Straight  ke adegan Dennis ngan Nam Sang –mi je. So, kiranya episod ni favourite aku la…

Dennis dukung Soon Ae, letak atas katil dia ( emm…rumah dia nampak mewah sangat. Luxurious! Style modern contemporary gitu ). Soon Ae yang tertidur dan luka tu pun tidur dengan ayunya kat katil dia. Caring jugak jejaka sombong ni, yelah kan ke dia boleh kejutkan Soon Ae tapi dia sanggup dukung je Soon Ae…so romantic. Hedgedog muncul. Dari perbualan ngan dia, Dennis dah yakin Soon Ae bukan spy kumpulan lain. Dia macam rasa bersalah plak bawak Soon Ae jumpa ketua Black Dragon tu. Tak pasal-pasal Soon Ae luka kena flying dagger geng jahat tu.

Soon Ae terjaga sebab lengan dia yang luka tu. Wah time ni aku rasa …okey this is the part yg aku tunggu-tunggu…Dennis pun bawak  kotak first aid dia pi katil …

Dennis : You’re awake

Soon Ae : Ye?( Apa )

Dennis : Let me see the wound

Soon Ae : Apa

Dennis dah faham Soon Ae tak paham English. So dia pun pegang lengan Soon Ae. Nak rawat. Soon Ae cepat-cepat tarik. Dia ragu-ragu  ngan keikhlasan Dennis ni.

Dennis : Its okay, its okay ( time ni, lembut je Dennis cakap… tak sangka plak dia berubah jadi nice ni…hehheh).

Aku paling suka part Dennis tiup luka Soon Ae  lepas tu dia tanya “its hurt?”  Soon Ae pun cam kena magnet  dengan kecharmingan Dennis time tu. Pastu tu Dennis pun terus bercakap-cakap  ngan Soon Ae walaupun Soon-Ae tak paham. Malas la aku nak tulis semua detail kat sini. Yang aku paling suka line  Dennis “ I don’t why I feel comfortable talking to you, its not because you don’t understand English either.” Masa ni dah terasa ada chemistry antara dorang. Soon Ae renung je Dennis cuba nak memahami kata-kata dia. Bila dorang bertentang mata ja hati aku dah berdetik “…Dennis mesti suka kat dia pasni” boleh nampak betapa selasanya Dennis ngan Soon Ae. Lepas siap ubat luka tu, dia jadi tak tentu arah sikit  bila bertentang mata ngan Soon-Ae. Time tu, putik cinta dah mula bersemai dah aku rasa….hehehhe scene rawat-merawat ni memang favourite aku. Lagipun Soon Ae lawa tul dengan dress purple tu, part mata dia tu…takkanlah Dennis tak tertawan..

Bila mata mula bertentang mata…..

Soon Ae tak paham English tapi dorang communicate melalui mata je….ah, lebih berkesan kan…haaa… yelah tu…

Part ni, pandangan Dennis/Yoo II ke mata Soon Ae, aku dah tahu dah… dia macam dah tertawan kat Soon Ae…sukanya aku!!!!!

Dalam episode ni juga, dua-dua saling mengingati. Hehehhe adegan rawat-merawat punya pasal la ni. Aku suka waktu Soon Ae tengah mengait ( comelnya dia masa ni ) tetiba dia teringatkan Dennis @ Yoo II…aku rasa dia pun dah start suka Dennis..ni gambar dia time ingat Dennis..

Yang sedihnya, senyuman dia ni hilang bila dia teringat plak suami dia yang dah meninggal…lepas tu datang Kang Jun bawak dia gi dinner.

Dennis kat rumah pun tetiba ingat Soon Ae. Dia rasa Soon Ae dalam bahaya. So dia pun keluar memandu kereta sport BMW nya warna kelabu tu…ah, such a cool car! Sedihnya Soon Ae tak ada kat balai tu, waktu Dennis nak balik tetiba dia dengar bunyi motor… rupanya Kang Jun ngan Soon Ae. Terus berubah muka Dennis….

Kisah cinta Sweet Spy ( 3 )

EPISOD 3

Soon Ae terhendap-hendap carik pen kat pejabat polis. Tertangkap jugak oleh si Kang Jun. Lepas dapat banyak pen ( Soon Ae sebenarnya tak ingat pen tu mana satu, so semua pen diambiknya, dasar pelupa kan!) tetiba dia kena call. Hehehhe cara dia sebut Koala masa sambut panggilan dari pembantu Dennis tu lucu betul. Aku rasa cam nak tutup telinga je dengar…geli..lawak sangat…

Soon Ae diminta secara rahsia pi jumpa pembantu Dennis kat tebing Sungai Han pukul 11.40 malam. Dia pun pegilah dengan skuter comel dia . Dia tak perasan Kang Jun follow dia dari belakang. Masa tengah Soon-Ae tengah discuss dlm kereta dengan pembantu Dennis, Dennis tetiba call pembantu dia. Rupanya dia dah nampak si Kang Jun muncul. Soon Ae kemudian naik speedboat ngan Dennis. Yang aku tak faham tu, ngapa la si Dennis dalam ceta ni smart manjang. Bawak speedboat pun pakai suit.

Time ni aku masih nyampah-nyampah kat watak Dennis, aku lagi suka dia ngan Kang Jun yang macam caring tu. Sampai kat jeti dia selamba je tak pedulikan Soon Ae, tak tolong pegang tangan Soon Ae waktu Soon Ae nak melompat dari boat dia tu. Pastu yang sakit hati lagi, dia tinggal je Soon Ae kat situ. Sian Soon Ae…dia tak tahu pun tempat tu kat mana…yelah speedboat club tu tempat orang kaya-kaya  manalah dia penah pegi.

Sebenarnya masa ni, Dennis curiga Soon Ae spy dari kumpulan lain. So, dia asyik sombong je kat Soon Ae. Disebabkan tak puas hati dengan situasi yang menyebabkan rahsia mereka hampir terbongkar, Dennis suruh pembantu dia siasat siapa Soon Ae.

Pembantu Dennis alias Hedgedog minta bantuan sorang penyiasat tapi waktu dia nak jumpa orang tu kat sauna, berlaku kesilapan, orang yang dia jumpa sebaliknya Choi Beum dari sekolah boxing.

Part aku suka kat episode ni waktu Soon Ae kena suruh pi butik mahal. Kat butik Dennis dah tunggu dia ( Dennis sengaja bawak Soon Ae pi party sebab nak bawak dia jumpa  geng Black Dragon). Aku suka sangat senyum sinis  Soon Ae masa dia jawab “Hi” kat Dennis. Nampak sangat dia menyampah kat Dennis yang tinggalkan dia sesenang je sebelum tu kat tempat yang dia tak tahu. Rupanya Dennis dah pilih dress-dress cantik untuk Soon Ae pakai. Seriously, taste Han Yoo II  dalam soal pakaian memang bagus punya. Semua dress yang Soon Ae cuba tu cantik-cantik belaka.. Punyalah hepi Soon Ae waktu kena make over ni…cukup comel time dia tengah dimekap tu.. and she turn out to be like Cinderella pas kena makep tu…ayu, lawa. Terpegunla Dennis yang dah lama menunggu tu. Hehehhe time ni aku rasa bunga cinta mula nak berputik dah….hehehhehe suka!!!!!!!!!

Soon Ae sedang dimake over…cute sangat. Suka sangat dia kena makep tu. Perempuan manalah yang tak suka kena makep lawa-lawa.

Haa tu dia…Dennis/ Han Yoo II dah terpegun dengan keayuan Soon Ae…she’s like princess…

Masa dalam kereta limosin nak ke party tu ( Dennis@ Han Yoo II dalam ceta ni memang hartawan/usahawan kaya tul, bukan main2 punya kaya ) ada lagi part jelling-menjeling antara dorang berdua. Sebenarnya si Dennis nak tengok Soon Ae tapi cover ego…hehhehehe