Shopping-shopping di HK

Intro – masa plan trip ke HK otak aku cuma nak pi Disneyland, The Peak …itu je ulang2 dalam hati…tapi tak sangka HK ni tempat yg best utk menyopping….honestly, aku lagi suka HK drpd Ho Chi Minh ….kat Ho Chi Minh dapat beli kain cotton je…so makcik2 kan aku…hehhehhe

Aku memang hantu perfume…its okay apa…hantu yg wangi…hehhhe…so may be thats why aku nak repeat trip to HK lagi….dah ramai member yg nak ngikut belakang bontot aku…hehhe…please queue wokeyy…

P1000601my glow, lovers, premier jour- semua ni beli kat kedai Goodyear Perfume

3 perfume saiz besar ni ( 100-50ml) cuma HKD726/ Rm302.50…perfume lovers cam aku sangatla hepi…my frens terhairan2…

P1000603 hasil tangkapan di Sasa, Bonjour dan Goodyear….

kat HK ni jenama mcm Sisley, La Mer, Clarins they all main letak kat rak-rak biasa je…cer tengok kat Sasa, Bonjour…mcm tula situasinya …sungguh kutakpercaya…hehhehe…sebenarnya aku sangatla terkilan tak sempat sambar Facial Treatment Essence SKII botol2 kecik kat Sasa, kusangat perlukan benda ni kalau travel ke tempat2 sejukkk lagi…harus ku merepeattt HK lagi ….

Brand Korea mcm The Face Shop, Skin food pun diletak atas rak biasa2 je…takde la macam kat Malaysia..

Selain beauty stuff + fragrances ni, aku beli juga beg, wristlet dan purse yg tak branded…tp kualiti memuaskan so tak kesahla kan…janji “ai beli kat HK”….ko adoo????????? Beli-belah wristlet kat Stanley Market…hand bag biru beli kat butik Maple HKD199, pagi last day baru terasa nak beli…butik ni kat Granville Road…

P1000604

P1000607

Key chain beli kat The Peak Market 9 for HKD100…FM beli kat situ jugak 7 for HKD100…kat ladies market ada juga jual key chain fridge magnet ni, sama je cuma yg kat The Peak tu lagi berkilat…
tak sempat nak snap gambar keychain FM segala tu….dah diserah-serahkan kat my SIL and my sis…

So, kepada sesiapa yang suka beli-belah …happy shopping in HK…

Lagi…review perfume

Agak lama aku tak mereview perfume2 yg kupakai…just for sharing…

Hari ni kurang sibuk + kurang tensen aku rasa nak mereview 3 perfume…

1. GLAM SWEET SIXTEEN by Jeanne Arthes- harga dalam RM40 kot…dah lupe…beli kat airport (tempat paling best bg aku utk beli perfume). Botol cantik, ada sedikit warna gold kat cap. Bau seperti namanya sweet, manis. Rasanya perfume sesuai untuk remaja 16 tahun tapi kerna aku dah suka bau + botolnya itu, aku beli je la. Plus, member kate wah…wanginya (selepas aku menyembur perfume ni kat badan). Ketahanan dalam 4-5 jam sahaja. Aku beli 50ml punya…dapatlah pakai dalam 3 bulan berselang seli dengan perfume lain.

2. Forever and Ever by Dior – aku sangat puas hati dengan perfume ni. Walaupun dari segi lasting, tak sehebat Chloe, tapi bau yang soft, fresh memang aku suka. Kejap je aku menghabihkan perfume ni…dah suka, so aku asyik sembur perfume ni je….diumpamakan bau dia macam bau taman bunga di awal musim bunga. bunga yang segar baru berputik….chewah macamla aku pernah merasai awal musim bunga.

3. Incanto Bloom by Salvatore Ferragamo – sebelum ni aku dah pernah pakaiIncanto Heaven,so ini sekadar menambah koleksi Incanto aku. Bagi aku, Bloom lebih sweet daripada Heaven dan Charms…cuma tidaklah semanis bau Nina Ricci botol apple tu…yang tu baunya macam menyesakkan nafas (bagi aku ler, padahal perfume tu bestseller tu)…Bloom ni umpama gadis pakai gaun putih kembang bereben kat pinggang…design botol ni memang kena dengan baunya. Cute and elegant.

Perfume selebriti…

Biasanya perfume dikeluarkan oleh sesebuah house of fashion seperti Chanel,  Burberry, Yves Saint Laurent , Hermes, Dior dll. Ada juga syarikat kosmetik yang mengeluarkan perfume seperti Lancome dan Estee Lauder. Tak kurang juga memang dihasilkan oleh individu yang tidak terikat dengan mana-mana brand atau syarikat macam Thierry Mugler.  Designer-designer terkenal seperti Marc Jacobs, Salvatore Ferragamo, Oscar De La Renta, Vera Wang (designer yang terkenal buat dress pengantin), dan Stella McCartney pun kian aktif mengeluarkan perfume masing-masing.

Namun, golongan selebriti seperti pelakon, penghibur, model dan atlet terkenal juga mula berminat dalam penghasilan perfume. Mungkin kerana mereka dikenali dan berduit, mereka mampu menceburkan diri dalam industri yang memerlukan pelaburan besar ini. Di sini, hijauolive senaraikan selebriti yang agak berjaya dalam penjualan perfume mereka.

Penghibur :

Jennifer Lopez ( sangat sukses dalam penjualan rangkaian perfumenya misalnya, Glow, Still)

 

 

 

 

Britney Spears ( penjualan perfumenya Fantasy memberi inspirasi kepada artis lain, diikuti dengan Hidden Fantasy, Circus)

Christina Aguilera

Pelakon:

Antonio Banderas ( perfumenya mendapat review yang baik dari peminat perfume)

Sarah Jessicca Parker ( Lovely ialah perfumenya yang popular)

 

 

 

 

 

 

 

Model:

Kate Moss

 

 

 

 

Paris Hilton ( hijauolive pun pernah beli perfume dia walaupun tak suka dia)

Atlet:

David Beckham ( mungkin atas desakan isterinya Victoria, David menceburi bisnes ini)

 

 

 

 

 

Roger Federer – bintang tenis ( walaupun me fan RF, tapi macam tak caya je dia pakai perfume dia tu)

Bagi penggemar perfume sejati biasanya tak pandang sangat kepada perfume oleh selebriti-selebriti ini. Mereka lebih cenderung kekal setia kepada jenama Guerlain, Lancome, Dior atau Chanel. Namun begitu, perfume selebriti ni bukannya semua low class, ada jugak yang menarik dan mendapat anugerah. Satu lagi tarikannya ialah harganya lebih berpatutan berbanding perfume jenama mahal. Ditambah lagi dengan populariti seseorang bintang itu membantu melariskan lagi jualan perfume mereka. Terfikir juga, mungkinkah Dato Siti Nurhaliza juga akan mengeluarkan perfumenya sendiri selepas berjaya menghasilkan rangkaian Simply Siti? Kalau Dato Nicol David keluarkan perfume nak ke orang beli? Atau Aznil Hj Nawawi keluarkan perfume Tom-Tom Bak khas untuk peminat ciliknya? Berani ke selebriti Malaysia ni…. setakat ni selebriti Asia belum ada pun buat perfume.

***p/s yang pasti kalau Lee Min Ho keluarkan perfume, pasti hijauolive beli punya…hahahhaha

Perfume yang best-best….

Perfume memang umumnya terbahagi kepada 4 kategori. Tapi bagi diri hijauolive sendiri, biasanya hijauolive kategorikan ikut kategori sendiri – sweet, fresh, sexy

Perfume yang sweet ni semestinya yang bau dia macam fruity atau flowery sket. Biasanya botol perfume sweet ni pun warna dia sweet macam pink then ada riben comel-comel gitu. Tengokla macam botol Versace Bright Crystal tu, botol dia color pink bau pun sweet sangat…

Perfume yang fresh bau dia bagi hijauolive macam bau segar, tak manis sangat dan feel carefree je…hijauolive cukup suka bau segar macam Elizabeth Arden Mediterranean, Romance by Ralph Lauren pun bau segar gak, Armani Code, Omnia Crystalline by Bvlgari . Kalau perfume lelaki semestinya D&G Light Blue.

Perfume yang sexy yang bau vanilla, oriental dan bau misteri gitu. Contoh macam Idole by Armani, Sensous by Estee Lauder yang ni memang my favourite jugak bau dia makin sedap selepas second notes tu, semestinyala jugak one of my favourite Alien by Thierry Mugler.  Satu lagi yang best ialah Caroline Herera 212 Sexy bau dia sangat-sangat best…

Kat atas tu botol pink Bvlgari Rose Essentielle dan botol purple tu Alien Thierry Mugler

Crystal Bi-es Parfum [ murah tapi wangi, so sweet], Sensous, Paris Hilton [ Paris Hilton 1st perfume ]

Tentang perfume…

Kalau bercakap pasal apa yang orang pompuan suka mesti semua orang tahu. Kasut, beg, baju, aksesori, tudung, barang kemas, perfume, makep dll. Kalau yang dah ada family suka resipi, perhiasan rumah, pinggan mangkuk, tupperware dll. Sekarang ni ada yang suka melancong ke luar negara la pulak. Bergantung pada kemampuan masing-masing. Kali ni, hijauolive nak share tentang perfume sebab hijauolive memang dah ader la koleksi perfume ni…

Perfume ni boleh dibahagikan kepada 4 kategori berdasarkan ingredient.

1. Flowery – berasaskan bunga. Perfume jenis ni kebanyakannya guna bunga2, biasanya perfume dulu2 (1980-an) yang guna banyak bunga ni. Sesuai untuk orang yang feminin gitu. Contohnya macam Miracle by Lancome.

2. Fruity – berasaskan buah-buahan. Jenis ni mula diminati sejak Britney Spears keluarkan perfume dia sendiri, Fantasy. Kiranya itulah perfume fruity yang 1st popular. Lepas tu banyaklah syarikat mula ikut jejak langkah dia. Bau jenis fruity ni biasanya sweet dan kuat. Remaja atau umur awal 20-an suka jenis ni.

3. Woody – berasaskan kayu-kayuan. Biasanya perfume atau cologne lelaki yang guna kayu-kayuan ni. Tapi sekarang perfume perempuan pun guna woody jugak macam Marc Jacobs Daisy tu. Bau dia taklah sweet macam fruitynyer bau. Perfume moden-moden zaman ni kebanyakan campur woody ngan flowery.

4. Oriental – berasaskan bahan-bahan dari Asia. Yang ni favourite aku ler. Biasanya bau oriental ni dia tak sweet tapi boleh jadik signature scent kita. Kebanyakan perfume yang best-best dari jenis oriental la, contohnya macam Lolita Lempicka yang botol dia cute tu. Satu lagi perfumist yang sukses juga ialah Thierry Mugler dengan perfume Angel.

Bagi aku, perfume ni best bukan sebab bau je. Aku suka kumpul mini perfume sebab suka tengok botol-botol yang comel dan kreatif tu. Ada nilai art dan komersial sekali. Botol yang paling aku suka sekali mestilah Lolita Lempicka.

mini perfume Lolita Lempicka kesayangan hijauolive ni… bau dia ada bau vanilla, macam deep scent sket, sesuai utk waktu malam…

Bukan setakat botol dengan kotak-kotak sekali kena simpan. Kotak pun secantik botolnya jugak…kat bawah ni ada kotak Dalissime by Salvador Dali ( bau dia bau buah peach  n tahan lama), Alien by Thierry Mugler which is my feveret, Incanto Heaven by Salvatore Ferragamo yang sweet botol dia warna pink tapi tak tahan sangat bau dia, Anais Anais dari Cacharel very flowery scent dah kasi kat mak, Cheap and Chic by Moschino, Red Door by Elizabeth Arden yang tak habis-habis sampai sekarang bau dia kuat, Armani Code Gorgio Armani kotak biru tu bau dia fresh, moden sesuai untuk cuaca negara kita ni dan last tu perfume hit tahun lalu Flora by Gucci…