Cabar diri …. 6 bulan untuk kulit sihat, bersih dan cantik

Masa untuk mencabar diri sendiri….aku ada target untuk 6 bulan akan datang. Misinya untuk dapatkan kulit yang bersih, sihat dan cantik…healthy, clean, and glowing skin…

aku tahu kulit secantik Song Hye Ko agak mustahil untuk kuperoleh dalam usia 3 series aku ni..

images

Salah satu caranya, aku akan gunakan 3 step setiap hari….i will update after 3 months…and more update after 6 months

My first perfume for 2013

Dah lama aku tak beli perfume, last sekali masa ke Hong Kong bulan Nov yg lepas. Beli botol besar sampai 3 botol, so lambat abis. Bila dah abis sebotol, baru bercadang Nak beli lagi.

Edp My Glow by JLo tu dah tinggal 10%, so aku rasa dah tiba masa utk beli sebotol lagi. Baru2 ni aku jalan2 ke Bali, mcm biasa aku takla banyak membeli sgt, dan aku suka beli wangian setiapkali travel, as a reward for myself, yg dah penat bekerja Dan stress.

So, ni la hasil tangkapan terkini. Super hepi akhirnya dapat gak beli perfume Channel wpon eau de toilette je, bila aku goncang2 buihnya takde, so maknanya ori, I am so happy….

So ni perfume pertama aku utk tahun Ni, 2013

20130602-182720.jpg
Channel Chance Eau Tendre 50ml… Bau soft sweet….

Cinta sebelum kahwin

Kisah benar

Seorang wanita menghampiri usia 30-an yang belum berkahwin mudah menjadi sasaran pandangan serong masyarakat lebih-lebih di tahun-tahun awal 90-an. Mulut kata tak kisah, tapi hati tetap terasa. Nak main terima saja cinta suami orang atau tunang orang atau lelaki-lelaki di jalanan yang tak diketahui, tak hendak jugak. Muncul seorang rakan lama, dikenali sejak usia 13 tahun, sama-sama bersekolah dulu.

Si teman memang yang sejak dulu menaruh hati mula menagih cinta. Bimbang jadi andartu, kasih diterima. Dasarnya, sudah kenal hati budi, si lelaki pula berkerjaya kukuh, tambah lagi alasannya tanpa rasa cinta perkahwinan boleh dibina juga, malah lebih menjamin kerana ikatan tanpa rasa cinta itu takkan menyebabkan dirinya terlalu mengharap.

Perkahwinan berlangsung. Berlainan agama bukan isu kalau sudah temui jodoh yang dianggap terbaik. Tahun berganti tahun. Famili sudah bertambah ahli. Suami, bukan teladan Muslim yang baik. Ditambah lagi sifat panas baran, ego, malas membantu isteri di dapur dan terlalu mementingkan keluarganya. Ipar duai gemar berhutang menambah stress isteri mualaf. Si isteri kurang bimbingan agamadan kebetulan pula tiada inisiatif menambah ilmu berkaitan agama barunya.

Masalah melanda bila si suami jatuh sakit. Karier dan gaji besarnya lesap begitu saja. Isteri yang berkerjaya menanggung keluarga. Suami yang sakit, tetap mahu hidup cara mewah, seperti di kala dirinya sihat dan berdaya. Ke mana akhirnya rumahtangga ini…tanpa cinta, tanpa cara hidup berlandaskan Islam…

Bila kufikirr dan terus berfikir kisah ini menakutkan aku. Malah menyedarkan aku. Aku insaf bahawa aku hanya manusia lemah tak berdaya. Insan yang perlukan cinta. Sedikit pun tak mengapa, yang penting perasaan suka + sayang harus ada pada bakal suami. Tak sanggup berkahwin tanpa adanya sedikit pun rasa cinta. Pada yang berjaya memupuk rasa cinta kepada suami sedangkan sebelumnya langsung tiada sekelumit pun rasa cinta itu, anda memang hebat dan bertuah…mungkin suami memainkan peranan juga ‘menggali’ cinta itu. Tapi untukku, bimbang, takut rasa cinta gagal dipupuk dan akhirnya setiap hari memikirkan strategi memfail perceraian….

secara rasminya…..

jeng!jeng!jeng!…pengumuman ( macamla ramai sangat reader aku)….

secara rasminya blog http://www.hijauolive.wordpress.com ini akan memfokuskan kepada entri-entri kecantikan, Kdrama, umum …

Kisah-kisah travelku sepenuhnya akan di’eksport’ ke blog smallpath.blogspot.com…

Blog ini akan terus wujud…sebab trafik menunjukkan blog kecilku ini masih punyai reader dan viewers setiap hari dari Malaysia, Indonesia, Singapore, USA, Hong Kong, Germany, malah yang mengharukan hati nipisku ada viewers dari Dominican Rebuplic, Brazil dan Mongolia…thanks…sungguh tak sangka dll..

 

Maybeline Pure BB Mineral instant skin smoother

Bb krim mouse ni mula-mula aku nampak member yg pakai, dia beli masa kami ke Hong Kong last year. Di HK, harga bb ni murah sedikit banding Malaysia. Sememangnya kalau di HK, kosmetik adalah murah dan banyak pilihan. Aku tertarik pada BB jenis mouse ni sebab bila kita pump, akan keluar mcm buih dan bila diratakan di muka serta merta muka jadi flawless.

IMG-20130224-00064

IMG-20130224-00065
Harga – lebih kurang RM35++… rasanya tak membebankan poket kan..

Di mana – Watson, Guardian, mana-mana kaunter Maybelline….mudah dan senang didapati

Ketahanan – 6 jam…cth, lepas solat Zuhur kenalah tepek lagi

Kulit berminyak – ya, sesuai pakai bb krim mouse ni…kurang berkilat, at least untuk 4 jam. Even korang yg berkulit kering pun sesuai sebab bb krim mousse ni melembapkan kulit

Beli lagi – ya, sangat sukakan teksturnya yg ringan dan tak berminyak…

Pilihan warna – tak ada pilihan warna….

SPF30 PA+++

kDrama…best sangat ke?

Aku dah jadi fan drama2 Korea hampir 2 tahun…my sis in law pun sama, tapi dia bertapak lagi awal…start 2009 kot…anak sedara pompuan aku start since 2010 …dan dialah yg jadi penyokong aku…supaya remote tak bertukar tangan. Biasalah kalau family berkumpul…yg kecik nak tengok Ceria manjang, yang lelaki channel sport, yg mak-mak layan drama2…yg single mingle ni layan Kdrama. Nasib baik mak boleh terima drama-drama Korea ni. Drama Korea kan biasanya ada jugak kisah-kisah family…yang tu dia layan..

Biar aku review beberapa drama yg lekat di hati aku setakat 2 tahun ni…

1. JEWEL IN THE PALACE @ DAE JANG GEUM
– drama Korea pertama aku tonton pada tahun 2003 dan bagi aku still the best…sekarang ni aku still layan drama ni secara online, tengok kat http://www.maadu.com. Drama ni tentang kehidupan Jang Geum (wanita pertama diangkat sbg tabib peribadi raja…pada zaman di mana wanita masih dianggap second citizen) dari dia kecik, hingga dia last sekali dia kahwin dan ada sorang anak. Drama ni based on real history tapi ada sedikit sebanyak ubahsuaila opkos untuk menarik penonton, cthnya macam kisah cinta tiga segi antara dia, boypren dia dlm ceta ni dan maharaja…
– utk drama ni aku paling suka episod2 5-20 camtu sebab banyak adegan masak-masak. Bila tengok drama ni, rasa macam makanan Korea ni sedap-sedap…teknik memasak pun pada zaman tu dah macam2…kiranya nak jadi chef diraja time tu memang kena ada skill yg mantap gak.
– aku suka juga pakaian dalam drama ni…berdasarkan zaman Josoen…
– drama ni langsung takde kissing scene (sila jgn kecewa…eheheh), skrip asal ada, tapi Lee Young-ae selaku heroin taknak sebab tak perlu sangat scene camtu katanya…thats why i respect her…ada pendirian, dah tu pengarah respek plak tu pendirian dia…
– ada episod2 yg sinematografinya cun sangat….rasanya lokasinya kat pulau Jeju kot…even waktu tu orang gi melancong kat KOrea tak selebat sekarang, aku dah pasang angan-angan nak ke sana…especially masa bila ada episod2 berlatarkan musim luruh…insyaallah bulan 12 ni impian ni akan terlaksana…
jewelpalace

2. SWEET SPY
– cerita ni tak sebest mana pun..tarikan utama ialah hero + heroin yang ada chemistry gitu…Nam Sang-mi dan Dennis Ho yg super duper gojes…ending pun tak seberapa memuaskan hati…tapi aku suka tengok couple ni…sampaikan nak diorang kapel kat luar drama jugak…bole ke…???
sweet

3. COUPLE OR TROUBLE
– yang ni cerita tentang pompuan yg hilang ingatan…masa hilang ingatan dia dijaga oleh seorang lelaki yg ada 2 orang anak saudara…perempuan ni sebelum hilang ingatan memang teruk, control laki, arrogant dan cerewet gila. Bila dah hilang ingatan, dia jadi lurus, dan bodoh-bodoh…best part aku rasa bahagian last2 drama…si wanita kaya ni dah berubah dari wanita sombong, ego kepada perempuan yg bertimbang rasa dan baik…
couple_or_trouble

4. KING OF DRAMAS
– yg ni terbaru…baru je tahun 2012. Heroin drama dah dapat award pelakon wanita terbaik pun. Kisah persaingan penerbit-penerbit drama di South Korea…and opkos kisah cinta penulis dan penerbit tu yg buat ai lekat, si penulis kiut seorang yang lurus, telus dan jujur dalam usahanya nak mengejar kerjayanya sebagai penulis ditemukan ngan si penerbit yang tak berapa nak hensem tapi okla yg penting berkarisma. Penerbit ni sorang yang ada kisah sedih dalam hidup dia thats why dia ego, keras hati tapi sebenarnya hatinya tu rapuhhh…hehehehe heroin yg kiut tu dah jadi artis no.3 feveret aku lepas Lee Young-ae dan Song Hye Ko
avatar2

Blog bukan FB….

Kebelakangan ni aku kurang aktif di muka buku a.k.a FB…ada sedikit isu di situ..

Aku lebih suka layan blog biasa-biasa aku ni drpd mengapdet status di FB…biasanya aku lebih suka baca status orang…kalau rasa-rasa status itu bermakna dan bukan sekadar nak heboh satu dunia pasal dia dapat handpon baru, pasal dia gaduh ngan bf, pasal hari ni dia masak apa dan segala yg merapu-rapu tu aku akan KOMEN dengan penuh semangat…

Macam anak sedara aku, lainla umur muda remaja…apdet status tiap hari, dan rajin upload gambar.. kalau upload gambar jalan2 tetiba ada komen ala-ala sinis a.k.a berunsur jeles tu yg buat aku panass….tak boleh tengok orang senang…ada je nak mengomen ala-ala dengki…rasa nak unfriend je manusia camni…nanti tetiba dia perasan plak kita hilang daripada senarai susah jugak…lagi-lagi kalau yg jenis friend tak sampai 200 orang, mesti senang dia nak mengesan…hehehhe

Untuk mengelakkan aku sakit hati dan rasa nak unfriend kawan, aku beralih ke dunia blog ni….biar tiada follower janji hati senang….

 

 

sakura oh sakura

since minat aku dah bercambah kat Jepun, pengugelan aku semuanya berkisar tentang Jepun je, kalau lappy aku ni boleh bersuara mesti ayat dia “hello miss….takde ke tempat lain ko nak gogel?? asyik Jepang manjang hehehhe…dalam masa beberapa hari je aku dah menyusun senarai tempat2 menarik sekitar Tokyo- Kyoto-Osaka…dah hafal tau nama2 tempat tu…tahniah untuk diriku…

Antara tempat menarik sekitar Tokyo yang pada aku wajib masuk list ialah…

1.  Hakone – tempat yg sesuai utk menikmati view Mount Fuji meskipun hanya dari kejauhan..ia taklah terletak betul2 di Tokyo, mcm di luar Tokyo sket tp still masa kat Tokyo tempat ni adalah wajib dikunjungi…

2. Shibuya – tempat zebra crossing paling sibuk di dunia( ops..ye ke…?) aku ni tak suka crowded ni tapi dah nama kat Tokyo wajib nak tengok tempat ni…dan sama2 berlari with japanese mengcross jalan…

3. Disney Sea -“hello…tak serik lagi ke gi Disney-disney ni”….hehehe aku rasa Disney Sea ni mesti lagikk menarik drpd Disneyland HK yang buoohsan…hehehe theme ocean-ocean ni mesti ada kelainan kan…

tokyo_disneysea

4. Tsukji Fish Market -dulu aku ni suka subjek Geografi dan seingat aku Jepun ni pengeksport hasil laut termashyur di dunia, especially perikanan laut dalam Jepun adalah the best…so aku teringin nak tengok fish market diorang…nak jenguk jerung ke paus ke….hehehhe melalut lak…nak tengok tuna saiz besaq2 je…aku kan hari2 makan sandwich tuna…

p/s pelik sedikit kan tempat yg aku nak lawat ni…well, aku nak gak jadi traveller ala-ala National Geographic…

fishmarketjapan

5. Imperial Palace ( The East Garden) – aku takkan masuk area palace tu betul2 sebab nak masuk ada fee, tapi info kat tripadvisor kata masuk East Garden tu free….bolehla…

aku selalu baca 3 days in….with budget dalam tripadvisor tu, dalam artikel camni selalu ada idea nak discover sesuatu tempat secara NO FEE

sekarang kat Kyoto pulak…satu tempat yang sangat indah di dalam gambar ( hopefully in reality too…aku yakin memang cantik walaupon x sampai lg)….

1. Arashiyama – kat area ni ada dua attraction aku nak tengok ….Togetsukyo Bridge iaitu jambatan drpd buluh…Tenryuji Temple iaitu kawasan bamboo groves yg femes tu…arashiyama

 

2. Kinkakuji – tempat ni  ada temple emas

3. Senbon Tori /Tori Gates – gates disusun rapat macam lorong…tori gates

 

4. Gion – pekan geisha, hopefully dapat jumpa geisha yg sweet…nak amek gamba…

5. Kokedera temple – aku bukan nak tengok temple nak tengok  moss garden  je…garden mossin kokedera

 

kat Osaka plak…aku rasa Osaka ni susah aku nak fikir nak ke mana…last2 aku rasa nak gi area Minami je…insyaallah sampai Osaka nanti redah je…

sumber -website http://www.japan-guide.com , tripadvisor , supermeng malaya.blogspot, cari malay forum…

 

 

selamat datang 2013

Dah dua hari 2013 rupanya…cepatnya masa….

Aku masih terkontang-kanting takde ketentuan kerja. Hari ni pon dok bosann semacam..

2012 dah berlalu…2013 ni perlu dilalui juga…tak banyak harapan, impian dan azam …tak macam 2012 dulu. alhamdulillah rasanya 2012 tahun yang baik untuk aku. Banyak perkara yang diingini tercapai..

Tahun ni aku cuma nak jaga diet aku, bukannya nak kurus sangat…tapi nak sihat. Nak kulit lebih flawless dan sihat…nak kekalkan persahabatan dengan rakan-rakan. Nak mendirikan rumah tangga dengan insan yang tercinta. Nak menyesuaikan diri di tempat baru dengan sebaik-baiknya…

Itu yg nak dicapai, yg nak dikurang pon ada…cth kurangkan layan blog2 jualan online…, kurangkan beli benda-benda yg tak penting,  kurangkan buang masa drp buat kerja….kurangkan aktif di FB a.k.a muka buku…dah seminggu tak update status dan tak share link pon dlm FB…pencapaian awal….

P1000493