selamat datang 2013

Dah dua hari 2013 rupanya…cepatnya masa….

Aku masih terkontang-kanting takde ketentuan kerja. Hari ni pon dok bosann semacam..

2012 dah berlalu…2013 ni perlu dilalui juga…tak banyak harapan, impian dan azam …tak macam 2012 dulu. alhamdulillah rasanya 2012 tahun yang baik untuk aku. Banyak perkara yang diingini tercapai..

Tahun ni aku cuma nak jaga diet aku, bukannya nak kurus sangat…tapi nak sihat. Nak kulit lebih flawless dan sihat…nak kekalkan persahabatan dengan rakan-rakan. Nak mendirikan rumah tangga dengan insan yang tercinta. Nak menyesuaikan diri di tempat baru dengan sebaik-baiknya…

Itu yg nak dicapai, yg nak dikurang pon ada…cth kurangkan layan blog2 jualan online…, kurangkan beli benda-benda yg tak penting,  kurangkan buang masa drp buat kerja….kurangkan aktif di FB a.k.a muka buku…dah seminggu tak update status dan tak share link pon dlm FB…pencapaian awal….

P1000493

Natural Pack… RM5

Menarik bukan kalau semua barangan RM5.00 tak kira besarrr atau kecik….

Mana lagi kalau bukan…(ala-ala Neelofa plak daa….)

DAISO!!!!….kedai Jepun ni banyak je kat Malaysia ni. Barangan dalam kedai ni semua RM5. Tak kira kecik tak kira besarr…semuanya sama…kadang rasa cam tak bebaloi sangat kalau beli benda kecik tapi kalau beli benda yang besarr sket terasa kemurahannya…

P1000611Tu dia hasil tangkapan terbaru kat Daiso…semua ni mask…untuk hidung tuk muka…just RM5 each wokey…

Mask ni semua jenis peel off yang aku suka sangat…kalau mask wash off kurang suka…malas nak gi bathroom…mask nii just tarik je…then bersihkan sisa-sisa tu…

…now ni tengah pakai natural pack tiub kaler putih, kat belakang tiub “made in korea“…okey, mask ni sangat cair, kaler hitam macam ink sotong, rasa sejuk je kat muka ni…lepas 15 minit dah kering…bau ok, tak terasa menarik kulit sangat….lepas peel off nampak white head melekat kat mask tu…semestinya muka rasa bersih pas pakai mask ni…

boleh digunakan 2X seminggu je…not more…aku nak guna 3 X seminggu gak…degilnya! Hehehe..muka aku jenis oily tambah lagi pas pakai segala foundation, bb krim perlu mask dengan rajinnya…

bahan utama “natural ingredient from oak tree”…

two thumbs up**

 

Bila tension melanda….uhuhuh

Sindrom lewat tidur atau kurang tidur memang tak bagus untuk kecantikan…especially kulit. Arghh….akhir-akhir ni aku asyik lewat tidur je…bukannya sebab benda yang berfaedah pun…tapi gara-gara Kdrama kegemaran, tak nak terlepas satu episode pun, atau melayari dunia maya ni sampai terleka…

Peliss….semuanya silap sendiri….kesan buruk timbul sangat jelas dan nyata kat muka …timbul jerawat halus…arghh tensionnya….pastu badan aku macam dipam-pam sejak cuti ni…kena lagi musim durian dan lalit ….setiap hari membedal durian…pagi-pagi pun makan durian…petang malam apatah lagi….nasib baik durian merah + oren….kurang kolestrol dan power…

Sekarang aku tengah consider nak ambik Cranberry Collagen 500mg yang baru kat pasaran 4 bulan + susu alpha lipid …menci tengok lengan besarr aku ni….sangatla buruk kalau pakai  cardigan….Fellina inchloss pun gagal membantu tau…

Lepas aku ambik dua produk kat atas tu dalam ¾ bulan, review akan menyusul…harap sangat benda ni menjadi…dan aku kena belajar-belajar banyak minum air kosong which is hard for me…

Shopping-shopping di HK

Intro – masa plan trip ke HK otak aku cuma nak pi Disneyland, The Peak …itu je ulang2 dalam hati…tapi tak sangka HK ni tempat yg best utk menyopping….honestly, aku lagi suka HK drpd Ho Chi Minh ….kat Ho Chi Minh dapat beli kain cotton je…so makcik2 kan aku…hehhehhe

Aku memang hantu perfume…its okay apa…hantu yg wangi…hehhhe…so may be thats why aku nak repeat trip to HK lagi….dah ramai member yg nak ngikut belakang bontot aku…hehhe…please queue wokeyy…

P1000601my glow, lovers, premier jour- semua ni beli kat kedai Goodyear Perfume

3 perfume saiz besar ni ( 100-50ml) cuma HKD726/ Rm302.50…perfume lovers cam aku sangatla hepi…my frens terhairan2…

P1000603 hasil tangkapan di Sasa, Bonjour dan Goodyear….

kat HK ni jenama mcm Sisley, La Mer, Clarins they all main letak kat rak-rak biasa je…cer tengok kat Sasa, Bonjour…mcm tula situasinya …sungguh kutakpercaya…hehhehe…sebenarnya aku sangatla terkilan tak sempat sambar Facial Treatment Essence SKII botol2 kecik kat Sasa, kusangat perlukan benda ni kalau travel ke tempat2 sejukkk lagi…harus ku merepeattt HK lagi ….

Brand Korea mcm The Face Shop, Skin food pun diletak atas rak biasa2 je…takde la macam kat Malaysia..

Selain beauty stuff + fragrances ni, aku beli juga beg, wristlet dan purse yg tak branded…tp kualiti memuaskan so tak kesahla kan…janji “ai beli kat HK”….ko adoo????????? Beli-belah wristlet kat Stanley Market…hand bag biru beli kat butik Maple HKD199, pagi last day baru terasa nak beli…butik ni kat Granville Road…

P1000604

P1000607

Key chain beli kat The Peak Market 9 for HKD100…FM beli kat situ jugak 7 for HKD100…kat ladies market ada juga jual key chain fridge magnet ni, sama je cuma yg kat The Peak tu lagi berkilat…
tak sempat nak snap gambar keychain FM segala tu….dah diserah-serahkan kat my SIL and my sis…

So, kepada sesiapa yang suka beli-belah …happy shopping in HK…

Skin Food….brand Korea lagi….

Entry kali ni aku nak introduce  satu lagi brand dari Korea yg agak popular jugak kat Malaysia ni.

 

 

SKIN FOOD

 

Apa yg bagus sangat pasal SKIN FOOD ni?

 

Pembungkusan/packaging –  ringkas tapi nampak mcm mahal. 5 bintang utk aspek ni.

 

Kepelbagaian produk – ada byk set utk macam2 jenis kulit. Untuk muka, badan, kulit berjerawat, kulit kering, nak putihkan kulit semua ada. Kebanyakan drpdnya memang dlm set. Kosmetik pun ada. 4 bintang untuk aspek ni.

 

 

Keberkesanan – untuk kulit aku dan diri aku yg pemalas nak menjaga kulit secara konsisten ni aku bagi 3 bintang je untuk aspek ni. Produk Korea memang camtu lah. Produk diorang ni lebih kpd nak menjaga kulit yg tak bermasalah sangat. Of course sebab kulit Korean rata2 dah semula jadi okayyy…so jika anda berjerawat, gelap terbakar dek panas mentari dan penuh frickles sila jangan letak harapan tinggi menggunung kepada produk ni untuk menjadikan kulit anda tiba2 semulus kulit Song Hye Ko okay…..

 

  • Kecuali untuk krim mata salmon tu – yg ni kubagi 4 bintang. Untuk mata yg mula nak bergaris halus, memang berkesan…

Harga – harga Skin Food sedikit mahal banding TheFaceShop tapi in term of quality harga tu masih sesuai. Harga masih dlm kategori mampu milik….untuk penjagaan muka tu harga antara RM10-RM80…lebih kurang camtu lah…mask yg peket kecik tu dalam RM5 kalau tak silap. Set pun kalau ambik yg basic cleanser, toner, moisturizer  dalam RM100++ je…taklah semahal SK II atau Biotherm…

 

Layanan – ai personally memang suka layanan SA kat Skin Food ni…kat KK ni ada 2 cwgn SKIN FOOD, satu kat Suria Sabah satu kat 1B….layanan kt dua2 cwgn memang baik, ramah dan tak pilih bulu…maksud aku, tak kira dressing kita camna pun they all tetap layan sweeeeett sangat. Satu lagi, biasanya they all akan bagi mcm2 sample as free gift…tu yg seronok tu…tapi kalau beli Cuma satu barang je of kos la susah nak dapat free gift tu…

 

Keahlian – tiada keahlian cuma pelanggan diberi mcm satu kad utk kumpulkan cop….nanti kita boleh redeem mana2 produk yg kita berkenaan ikut jumlah cop yg berjaya kita kumpulkan…

 

p/s aku sendiri dah tak guna produk Skin Food, bukan sebab produk nit p sebab sajaa gatal nak bertukar angin ke Mary Kay plak…

 

 

peket kecil tu free gift…aloe vera cleanser ni antara produk Skin Food yg best…sesuai utk cucian harian…harganya dlm RM30++…

set kiwi tu gift sbb belian sampai Rm130++…

Belian online 2012

Dah start minggu cuti sekolah kan..aku dah mula bosan walaupun keja masih belambak…

Entry kali ni aku nak mengimbas balik hasil tangkapan aku secara online. Tahun ni memang agak banyak aku beli secara atas talian ni. Sebelum2 ni memang aku byk membeli online tapi tahun ni byk terlebih suda.

Beg :
This year I started to buy handbag online…kira punya kira semuanya ada 5…well, member lain pun lebih kurang sama gak…penyakit ni boleh berjangkit, bahaya!

ni antaranya:


beg-beg ni beli drp sara.com.my ( preorder ), begcanteq ( 2 kali, klu yg preorder memang makan masa sebulan gak), 9414 Us Shopping (dia takde blog tapi bole buka page dia kat FB)…blog2 ni memang ok, brg diyakini ori, sampai ikut waktu yg dijanjikan…memang x menyesal beli drp they all ni…klu beg preorder byr 2x…itu biasa..lagi satu prihatinla tentang SALES…kalau beli masa CFO memang berbaloi..

Tudung:
-tudung semua beli kat http://www.aidijuma.com je..aku memang nak hidupkn kembali tudung bawal, taknak dah pakai tudung 3 saat tu…bkn apa, muka aku tak sesuwai…jd nampak tua. Tahun ni je beli 6 helai tudung dari datin Juma nyer website.Beli kat blog ni memang aku puas ati, dalam masa 2-3 hari dah sampai. Harga pun ok.

Kain:
-Kain pasang beli kat hamidah.blogpsot jenis kain bersulam, kat mmly.com pun beli kain sulam gak…kain ni setakat tahun ni beli online 4 pasang je…rasanya 2012 tobat da..taknak beli kain online lagi…biasa warnanya agak lari drp yg sebenar. cth, kain tu kaler hotpink dlm gambar bila sampai pinknya nampak lusuh or soft sket…but so far pemilik2 blog yg kat atas tu ok, tak tipu, kain akan sampai dgn cepat..

setakat tu je la benda2 yg aku selalu beli online. Dulu beli perfume online gak, tp sekarang beli kat kaunter je.Rasanya beli kat kaunter byk kelebihan lagi. Mcm2 sampel perfume baru kita boleh dpt…dgn syrt kena ramah ngan salesgirl tu.

Sebulan lagi…. to HK

Hari ini 30 Okt 2012…so maknanya lebih kurang sebulan lagi trip ai ke HK ngan 3 lg member..

29 Nov flight insyaallah tanpa delay pukul 4.30pm.

Cuaca : Masa tu pertukaran dari autumn ke winter…mengikut pembacaan ai sebelum ni bulan Nov suhu dalam belas2 darjah celcius..so lately ai selalu set aircond ke 18 darjah celcius..kengkonon nak membiasakan diri
Hotel : instead of hotel, i choose hostel. Nama hostel yg i pilih Panda’s Hostel dan Yiufai Guesthouse… faktor2 pemilihan

1.Ikut dlm gmbr website hostel ni, bus stop  utk bas dr airport ngam2 je depan bangunan Comfort BUilding iaitu bangunan terletaknya hostel ni. Yiufai Guesthouse plak dlm bangunan Golden Crown Court House. 2. Dekat stesen MTR Tsim tsa Tsui exit B..dr gambar website exit B tu dlm 50 meter je ngan bangunan hostel. 3. Terletak di area Tsim Tsa Tsui yg byk option makanan halal. Masjid Kowloon pun dekat. 4. Harga…drp abiskan duit utk sewa bilik hotel yg kadarnya amatlah tinggi kat HK tu baik save budget…boleh nyopping lebih2…5. Hostel ni baru …. x suka bau semcm or perabot lama so…harapnya hotel ni masih mcm baby…6. Tidak terletak di the famous ChungKIng Mansion or Mirador Mansion… dah baca byk komen negatif tentang 2 mansion ni…cuakla jugak cos kitaorang ni semuanya ladies…klu la ada seorang hero kami…

sebenarnya x jadi hal sangat…tengok kat agoda.com hostel kat mansion2 ni nampak bersih gak. Setelah mengemail hostel dan guesthouse ni, ai ambik bilik double utk 2org Panda’s Hostel agak mahal 1 bilik kira2 RM325 pernight (Kongsi 2 org jadi rm162.5 seorg), di Yiufai kami kena HKD450 pernight atau lebiH kurang RM188. Total kos penginapan utk seorang baru dlm rm445.00 SAHAJA.

Harus diingat, RM445 bagi 4mlm utk standard HK memang dah murah. Kami memang sepakat tak nak bermewah-mewah…as long as we can sleep, bath dan pray thats okay…

Kat sini i boleh share hotel2 bajet yg tak jauh drp MTR (Hasil gogglelan selama berbulan2), so kalau ada yg x minat or x sanggup tinggal kat guesthouse boleh consider this list
1. Hotel Goodrich – terletak di area Jordan, x jauh dr Temple Market dan MTR Jordan
2. Casa Hotel – terletak di area Yau Mei Tai…dlm gmbr nampak selesa, tp ada blogger kata bilik sgtla kecik
3. Evergreen Hotel – di Mongkok
4. Mingle In The Star – di Wan Chai, tak bestnya hotel ni takde lift
5. Wifi Boutique Hotel – di Wan Chai
6. Pop Hotel – di Mongkok (tp ai terbaca review area ni redlight…)
7. Carita Bianchi Lodge – di Yau Mei Tai

Attractions:

1. The Peak – ai memg nak sangat gi sini…byk blog komen tempat ni la WAJIB dikunjungi kalau gi HK…semestinya nak singgah Madame Tussaud gak…target nak naik feri dari Tsim Tsa Tsui ke Central …pastu naik tram ke The Peak…

2. Disneyland

– ai bukan muda remaja lg tp impian masa kecik memang nak ke sini so…even dah tua bangka ni tak kira nak gak gi Disneyland. Semestinya nak naik MTR ke sini…

3. Stanley Market

– dr pengogglelan ( istilah baru)…view ke Stanley ni cantik sbb area ni kwsn nelayan…plus beli-belah kat sini tak payah bargain bagai nak rak…so this is my choice rather than Ladies Market…sbb ai x berapa nak pakar bab2 membargain ni…sgtla x sukenya…x mo dah pengalaman kat HCMC.

4. Citygate Outlet

– maybe singgah masa last day…hopefully sempat…

byk lg dlm list ni tp….yg penting cuma empat di atas

Senarai restoran halal pun dah carik..boleh check kat http://www.discoverHongKong.com kena teroka la skit web ni…pasti jumpa..

bon voyage…

Coach ( Factory atau Butik )

Sejak jadi peminat beg atau tepatnya Coach ni, aku rajin menjelajah dari satu blog ke satu blog mencari tawaran harga paling murah dan sesuai. Aku juga cuba membaca tips-tips terutama cara mengenal pasti Coach original atau fake.

Coach ni pun sebenarnya ada Coach factory…di sini barangan Coach diperbuat di kilang-kilang yang terletak di luar US, cthnya China dan Vietnam. Harga di butik Coach Factory lebih murah malah design pun tak sama, cuma (menurut yg aku baca) ada juga design dari Butik Coach dihantar ke butik Coach Factory, mungkin design yang tak laku la..

berdasarkan satu blog tu, kononnya kat US nun, customer Coach Factory Outlet ni rata2 memang muka Asian. Semua nak berbeg berjenama, tak kira tua muda, kata si penulis blog brand talk.com tu yg pastinya mesti seorang Caucasian..

Okey…tapi kesimpulannya, barangan dari Coach Boutique atau Coach Factory Outlet datang dari syarikat yg sama, dua2 ori cuma dari CFO dikatakan kualitinya kureengg sikit…biasalah hasil kilang bukan handmade kan…

Bagi aku tak kira la Coach Boutique ke atau CFO, janji Coach, janji design lawa. Serius, bagiku beg2 dari CFO tu design dan warna lebih menarik hatiku…tilik dan belek juga beg2 kat Coach.com tu tapi berkenan juga beg2 dari CFO tu. Lebih penting, harganya pun mampu milik

Tepuk dada tanya selera…

Gila beg pula!!!

Akhir-akhir ni, minatku beralih kepada beg pula. Sebelum ini memang aku kuat shopping beg juga, tapi biasanya dalam setahun dua atau tiga kali je membeli. Itupun beli yang murah-murah. Sekarang ni, minat kepada aksesori yang satu ni bercambah-cambah….

Dalam sebulan dua ni je, aku dah gila membeli Coach . makin lama hopping blog to blog makin banyak brand yang kukenali (kalau brand perfume aku dah lama arif)…semakin berkenan pulak nak menambah koleksi dari brand Fossil dan Kate Spade…

Sebelum ni tak terfikir nak membeli beg berharga ratus-ratus nii apatah lagi hingga empat angka. Sebab tu walaupun dah bertahun aku berkerja, tak pernah sekali pun aku membeli beg BOnia (dulu2 orang kira banggala kalau pakai beg Bonia, now ni dah tak kena pandang)…salah satu sebabnya designnya tak pernah menarik hati ni…Tapi sejak berkenalan dengan Coach, jadi tak berkira pulak dengan harganya. Kira style dan design memang menarik hati. Mungkin tak segah Gucci, Miu Miu atau LV tapi itu je la yang mampu milik bagi aku. Beg2 Kate Spade pun menarik jugak…simple yet elegant. Especially tote dia…

Coach dah ada sebiji…Kate Spade satu…teringin nak dapatkan satu beg Fossil style crossbody material leather…senang nak gi travel lasak sket…takla pakai sekali dua terus lusuh…kelabu…

Kali ni azam dah semat awal-awal…beg mahal-mahal ni akan dijaga elok2….disimpan…dipastikan kebersihan dan kecantikannya…

Di bumi Mahsuri

Hari kedua ….

Misi diteruskan hari ini. Malam tadi kami dah sepakat tempat yang nak dituju ialah kilang gamat, Cable Car dan kota Mahsuri. Sebelah petang, Dataran Lang dan kedai Haji Ismail Group….

Dalam perjalanan ke Cable Car kami singgah kilang gamat Nusantara. Banyak juga aku menyopping di kilang ni…entah apa-apa yang aku beli. Buat berat mengangkut jak… segala krim rambut pun aku beli. Bila nak pakai pun tak tahu lagi…

Gamat yang dikeringkan…

Di Cable Car tu aku beli fridge magnet jak. Key chain aku tak berselera nak membeli sebab mana tau lain kali aku nak datang lagi ke sini. Cuaca tak berapa mengizinkan, berkabus. Masa tu, sempat turun hujan dalam 10 minit. Malaslah jadinya nak naik cable car tu. May be next time.

Singgah di stesen ni untuk ke Geopark…nice view!!!

Dari sini, kami ke Kota Mahsuri pula. Kata mama, tempat tu dah kurang keasliannya. Tak sama macam masa dia pergi tahun 90an dulu. Tak banyak snap gambar di sini. Aku tak naik pun ke rumah Mahsuri tu…entahla aku dah malas menghayati replika rumah2 ni…teringat pengalaman di Kampung Budaya Sarawak. Cuma aku suka air perigi Mahsuri tu, sejukk ja. Best cuci muka. Anak-anak buah excited ja menghayun timba tu. Yelah, budak2 ni mana sempat merasa zaman mandi air telaga. Mujurlah aku sempat merasai zaman mandi air telaga….dan mengangkut air telaga hingga ke rumah.

Telaga di laman rumah Mahsuri…

Petang, kami ke Dataran Lang. Posing sana posing sini ambik gambar. Lepas tu round-round lagi sekitar pekan Kuah, termasuklah shopping cokelat di Kedai Haji Ismail Group. Aku beli tshirt RM9.90 ja di sini. Hahaha…dasar kedekut. Zaman makan cokelat aku dah berlalu, dah kurang keterujaan makan cokelat. Anak buah yang tengah remaja seronoklah memilih-milih cokelat mahal.

Kekononnya perfume murah kat Langkawi ni, alang-alang sampai aku pun belilah sebotol perfume. Incanto Bloom by Salvatore Ferragamo. Ini perfume Ferragamo yg kedua aku. Saja nak tambah koleksi. Review Incanto Bloom akan menyusul. Aku juga beli beg galas untuk trip-trip lain.

Malam. Cuma kakak dan abang ipar keluar beli makanan. Tapau ja. Kami semua relax kat hotel. Berehat sebagai persediaan esok kena naik feri, naik bas lagi.

Selamat tinggal Langkawi, aku berminat nak datang lagi ke Langkawi. Aku suka ketenangan dan sense of innocence pulau ini. Aku memang suka tempat di mana aku rasa orang-orangnya tak sombong dan hidup secara aman ja. Kiranya jiwa aku ni memang sukakan suasana desa sikit. Lagipun, Langkawi masih bersih dan terpelihara, sesuai untuk menenangkan fikiran. Bila masanya aku tak pasti…mungkin bersama yang tersayang…insyaallah…